Problem with my imageset

For help with general CEGUI usage:
- Questions about the usage of CEGUI and its features, if not explained in the documentation.
- Problems with the CMAKE configuration or problems occuring during the build process/compilation.
- Errors or unexpected behaviour.

Moderators: CEGUI MVP, CEGUI Team

Donner
Just popping in
Just popping in
Posts: 9
Joined: Wed Jul 23, 2008 12:23

Problem with my imageset

Postby Donner » Sat Sep 13, 2008 04:46

Hey,

I have a new problem.

I created a imageset which contains icons (toolbar-icons). Now I want to crate a little toolbar, based on the TaharezLook-Skin. So I use the ImageButton-Window to draw the buttons of the Toolbar.

I created the imageset with the imageset editor and with the imageset editor everything is drawn correctly.
But if I use the images from the imageset, they are drawn wrong: the button-image is moved by one pixel.
So, the top row of pixels and the left column of pixels is drawn twice, the last row and the last column is cut (it becomes the first row of the second button).

What is wrong with my imageset? What is wrong with my imagebutton??


Here a picture, to show, what I mean:
Image


So if you look at the "New"-button: differenz between the paper and the border is on the imageset-image 1 pixel and on the screenshot (on the imagebutton) there are two buttens difference, the first row is exactly thy same like the second row of pixels. Why?

The TGA-File of the imageset: click
The imageset-file: click


Thank you very much!
D.

User avatar
CrazyEddie
CEGUI Project Lead
Posts: 6760
Joined: Wed Jan 12, 2005 12:06
Location: England
Contact:

Postby CrazyEddie » Mon Sep 15, 2008 09:17

Hi,

It looks like some texture filtering issue. Which renderer do you use? Irrlicht perhaps?

CE.

Donner
Just popping in
Just popping in
Posts: 9
Joined: Wed Jul 23, 2008 12:23

Postby Donner » Sun Oct 05, 2008 02:09

yes, I use IrrlichtRenderer... is that a problem?

User avatar
CrazyEddie
CEGUI Project Lead
Posts: 6760
Joined: Wed Jan 12, 2005 12:06
Location: England
Contact:

Postby CrazyEddie » Mon Oct 06, 2008 09:53

Using Irrlicht is not a problem in and of itself, just that the APIs used to draw CEGUI do/did not support filtering other than nearest pixel, which leads to some anomalies.

Shortly after CEGUI 0.6.0 was released a patch was submitted to the Irrlicht project to resolve this (not by us, but that's of no consequence) - I believe the patch was incorporated into Irrlicht, though I'm not sure if a) it's in an Irrlicht release yet, or b) if we need to do anything at our end to take advantage of the better filtering.

Alternatively, it could be a texel-pixel mapping issue, which could be a CEGUI renderer issue. I might try and look into this to determine the issue for sure, though I do not have a lot of time to spend on CEGUI currently.

CE.

jtracy
Not too shy to talk
Not too shy to talk
Posts: 22
Joined: Wed Dec 20, 2006 17:20

Postby jtracy » Mon Oct 06, 2008 16:42

We noticed similar issues using CEGUI 0.5 and the OpenGL renderer. The way we solve it is by leaving an extra 1 pixel border around everything so this does not happen. Maybe this could help with you.


Return to “Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests