Crash while loading .scheme

For help with general CEGUI usage:
- Questions about the usage of CEGUI and its features, if not explained in the documentation.
- Problems with the CMAKE configuration or problems occuring during the build process/compilation.
- Errors or unexpected behaviour.

Moderators: CEGUI MVP, CEGUI Team

mixael
Just popping in
Just popping in
Posts: 5
Joined: Tue Oct 21, 2014 12:24

Crash while loading .scheme

Postby mixael » Tue Oct 21, 2014 12:36

Hi.
I'm trying to use cegui with ogre as it shown in the tutorial (http://www.ogre3d.org/tikiwiki/Basic+Tutorial+7). I have two questions:
1. Why cegui.log is nowhere to be found? I've even tried to use

Code: Select all

   new CEGUI::DefaultLogger();
   CEGUI::DefaultLogger::getSingleton().setLogFilename("cegui.log");
before bootstrapSystem() but to no avail.

2. CEGUI throws CEGUI::GenericException at loading .scheme, however first two lines are working just fine (so resource paths are ok).

Code: Select all

   CEGUI::FontManager::getSingleton().createFromFile("DejaVuSans-12.font");
   CEGUI::ImageManager::getSingleton().loadImageset("AlfiskoSkin.imageset");
   CEGUI::SchemeManager::getSingleton().createFromFile("Generic.scheme");


Compiler: VS2010 SP1.

Thanks in advance.

User avatar
Kulik
CEGUI Team
Posts: 1382
Joined: Mon Jul 26, 2010 18:47
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Crash while loading .scheme

Postby Kulik » Tue Oct 21, 2014 14:09

Check your working directory or set the log file path to be absolute. Then you should be able to find the log.

If even that fails, at least paste the exception message exactly as it is.

mixael
Just popping in
Just popping in
Posts: 5
Joined: Tue Oct 21, 2014 12:24

Re: Crash while loading .scheme

Postby mixael » Tue Oct 21, 2014 14:59

Well, i've found out that everything is ok in release configuration and log file is in its place, showing no errors. I guess I have to rebuild debug libs again.
___
Is it possible to make library errors more clear? Earlier I spend two hours figuring out crash on bootstrapSystem and it turned out that expat.dll was missing.

mixael
Just popping in
Just popping in
Posts: 5
Joined: Tue Oct 21, 2014 12:24

Re: Crash while loading .scheme

Postby mixael » Wed Oct 22, 2014 08:26

Yeap, problem was in CEGUICoreWindowRendererSet_d.dll.

User avatar
Kulik
CEGUI Team
Posts: 1382
Joined: Mon Jul 26, 2010 18:47
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Crash while loading .scheme

Postby Kulik » Wed Oct 22, 2014 08:50

Library load errors are cryptic for people unfamiliar with them. We accept any patches to improve them but it's tricky. Most loaders will not tell you the info you would like to see.

They just say "ABC failed to load", which can mean many things. The first thing experienced coder would do is roughly this:
1) check if the library is in path
2) check if the deps of the library are in path, recursively
3) check if any symbols are unresolved

It would be pretty cool if our loader code did that in case of a failure but I don't know how to do it in a cross platform way.


Return to “Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests